Vier manieren om je creativiteit te stimuleren als je gestrest bent

De Covid-19 pandemie heeft ervoor gezorgd dat iedereen op de planeet gelijktijdig door dezelfde ongeplande, stressvolle overgang gaat. Ondanks deze grootschalige onzekerheid kunnen we collectief op één ding vertrouwen: het menselijk brein is uitgerust met krachtige reactiemechanismen om ons te beschermen.

Vraag hier het alvast hele artikel aan met de 4 manieren om creativiteit te stimuleren.

Wat gebeurt er op cognitief niveau tijdens stress? In ontwrichtende of onvoorspelbare situaties probeert het brein binnenkomende stimuli te interpreteren en een actieplan te vormen als het nieuws slecht is. Wanneer onzekere omstandigheden aanhouden en gecombineerd worden met angst en vrees, is de biologische reactie van de hersenen om zich te verbergen in plaats van te verkennen. Evolutionair gezien krijgt overleven uiteindelijk voorrang op creativiteit, omdat de stresshormonen die ons klaarstomen voor de strijd ook de netwerken onderbreken die betrokken zijn bij creativiteit.

De cognitieve belasting van dit onbewuste scannen en scenario-bouwen is een van de redenen waarom we ons de laatste tijd eerder moe en ongeïnspireerd dan creatief voelen – velen van ons leven in verschillende stadia van de vecht-of-vlucht-modus. Waarom is dit belangrijk? Als we begrijpen hoe de hersenen functioneren, wordt het makkelijker om specifieke strategieën te ontwerpen om de angsten te verlichten, en zo de creativiteit te ondersteunen.

Download hier het hele artikel en ontvang ook de 4 manieren om creativiteit te stimuleren.

door Susan Peppercorn en Maren Gube – 01 oktober 2021

Andere interessante blogs

Business Development

Oude spijkerbroeken van inwoners worden hergebruikt als isolatiemateriaal voor de multifunctionele accommodatie (MFA) Boezem & Co in Oud-Beijerland. Ook materiaal uit eerder gesloopte woningen krijgt een nieuwe bestemming.

Lees Meer »