Drie oefeningen om creativiteit in je team te bevorderen.

Creatief denken is cognitief veeleisender dan logisch denken. Het doet een beroep op meer delen van de hersenen in de linker- en rechterhersenhelft en stelt hogere eisen aan het werkgeheugen. In die zin is creatief denken een vaardigheid van een hogere orde. In praktische termen betekent dit dat het analyseren van een idee gemakkelijker is dan het synthetiseren van een nieuw idee uit meerdere bronnen.

Vraag hier alvast het hele artikel aan met 3 oefeningen om jezelf en je team uit te dagen om anders te denken.

Wanneer je een potentiële oplossing voorgeschoteld krijgt, is het gemakkelijker om één aspect uit te diepen en manieren te ontdekken waarop de oplossing misschien niet werkt. Nauw focussen op één dimensie van het idee betekent ook dat het werkgeheugen maar een paar dingen hoeft bij te houden. Aan de andere kant, wanneer je verschillende ideeën of perspectieven probeert te combineren, werken je hersenen in overdrive – waarbij zowel het uitvoerende netwerk als het verbeeldingsnetwerk worden ingeschakeld en meerdere combinaties snel na elkaar worden geprobeerd om een oplossing te vinden die zou kunnen werken. Creatieve denkers richten hun aandacht nauwkeurig en met een frisse blik, doen een stap terug om perspectief te krijgen, stellen zich onorthodoxe combinaties voor, experimenteren snel en slim. De uitdaging is om vooroordelen en mentale modellen te overwinnen die de creativiteit kunnen beperken of een geweldig idee teniet kunnen doen. Download hier drie manieren waarmee je jezelf en je team kunt uitdagen om op een nieuwe manier creatief te denken.

Download hier het hele artikel en ontvang ook de 3 oefeningen om te starten met anders denken.

Deze kennisdelers kijken al vooruit

Hans Schütt
Hans Schütt
Gemeente Edam-Volendam
Lees verder
Vaak zie je het in je eigen organisatie niet meer en door deze gesprekken en sessies krijg je dus die wake-up call die je meteen kunt toepassen.” Met name de tactische en strategische tips zijn erg bruikbaar. Echter zijn deze niet heel spannend om te vertellen maar voor intern gebruik wel erg handig!
Yvonne Bandt
Yvonne Bandt
Apotheek Zaans Medisch Centrum
Lees verder
Het INVK maakt zich hard voor het vergaren en het delen van kennis zodat deze opgedane kennis toegepast kan worden in de dagelijkse praktijk.
Dennis Kroon
Dennis Kroon
Meester & Kuiper
Lees verder
Kennisinstituut waar je op een unieke manier kennis krijgt.
Alexander de Boon
Alexander de Boon
Tremco CPG Netherlands B.V.
Lees verder
Fantastische training gehad betreffende Invloedrijk Leiderschap van Ad Bastiaanse bij het INVK. Mooie open discussies, nuttige groep sessies en vooral ook veel zelfreflectie. Allemaal perfect begeleid door Ad, waarvoor dank!"
Jan Hendriksen
Jan Hendriksen
Christelijke Basisschool De Borgwal
Lees verder
Erg goed dat de link wordt gelegd met het bedrijfsleven. Informatie die je normaal uit boeken haalt haal je nu uit de interactieve sessies. Sommige dingen moet je gewoon kennen/weten."